Ha már régóta olvasgatsz a szakításról az interneten, akkor biztosan belefutottál már ebbe a kifejezésbe.

A zéró kontakt tulajdonképpen azt jelenti, amire a neve is utal: a szakítást követően egy bizonyos ideig nem lépsz kapcsolatba az exeddel.

Azonban ez nem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik…

Sőt, a zéró kontakt az egyik legnehezebb dolog a világon, különösen akkor, ha sokáig együtt voltatok az exeddel. Miért akarsz rontani a helyzeten, amikor már önmagában is nehéz a szakítás?

Tényleg megéri? Hogyan működik és miért pont ez a taktika a célravezető? Ebben a cikkben megpróbálunk minden kérdésre választ adni, és segítünk neked eldönteni azt, hogy a zéró kontakt neked való-e.

Mi az a zéró kontakt szabály?

A zéró kontakt egyszerűen azt jelenti, hogy nem lépsz kapcsolatba a volt pároddal. Képzeld el, hogy az exed egy veszélyes drog, aminek a függőjévé váltál, és az egyetlen módja, hogy leszokj, ha soha többé felé sem nézel.

Pontosan ezt kell tenned az exeddel is.

Minden kapcsolatot meg kell szakítanod vele. Nagyon sok esetben az emberek szó szerint függővé válnak egy kapcsolatban, és a szakítás után az egyetlen lehetséges út a leszokás.

Ha a zéró kontaktot választot, akkor az azt jelenti, hogy:

 • zéró sms
 • zéró telefon
 • zéró facebook vagy egyéb közösségi média üzenet
 • zéró facebook vagy egyéb közösségia média kiírás, ami egyértelműen nekik szól
 • nem mész át hozzá
 • nem futsz össze vele „véletlenül”
 • nem próbálsz velük kapcsolatba lépni közös ismerősökön keresztül

Pontosan úgy kell leszoknod róla is, mintha szenvedélybeteg lennél.

A legkisebb adag is veszélyes, így nem engedhetet őt vissza az életedbe anélkül, hogy fel ne merülne ismét a függőség veszélye.

De mielőtt belekezdek…

Valószínűleg útmutatást keresel, hogy hogyan tudnád az exed visszaszerezni. Lépésről, lépésre.

Ez egy hosszú folyamat, amely stratégiai gondolkodást, megfelelő tervezést, és bevallom, még egy kis szerencsét is kíván. Olyan összetett, hogy egyetlen cikkben leírni szó szerint lehetetlen.

Kattints az alábbi linkre a konkrét útmutatómhoz, amelyben mindent megtalálsz amire szükséged van ahhoz, hogy az Exed visszaszerezd.

 

 

Miért válaszd ezt a taktikát?

Ahogyan azt már korábban is írtuk, ez olyan, mintha leszoknál egy veszélyes drogról. Meg kell tanulnod nélküle élni, és ezt úgy a legkönnyebb megtenni, ha minden kapcsolatot azonnal megszakítasz vele.

Talán eszedbe juthat a gondolat, hogy miért kellene neked megtanulni nélküle élni, amikor minden vágyad, hogy ismét együtt legyetek.

Azért fontos ezt megtenned, mert ha képes vagy nélküle élni, akkor nem leszel kétségbeesett és felkínálkozó valahányszor összefutsz vele.

Senki nem akar egy olyan emberrel együtt lenni, aki szinte könyörög egy második esélyért, úgyhogy dolgozz azon, hogy boldog és magabiztos emberré válj, így nagyobb eséllyel hódíthatod vissza a volt párodat.

Néhány hónappal ezelőtt végeztem egy önálló kutatást, ahol azok az emberek voltak a vizsgálati személyeim, akiknek a munkám során segítettem visszaszerezni a volt párjukat.

Az volt a célom, hogy felfedezzek minden olyan jellemzőt vagy taktikát, amely segíthet tökéletesíteni a programot és még sikeresebbé tenni a munkámat.

Nem volt könnyű véghezvinni a vizsgálatot, mivel nem álltak rendelkezésre feljegyzések vagy forgatókönyvek azokról az esetekről, ahol a klienseim sikeresen alkalmazták a tanácsaimat.

Képzelheted, mennyire csalódott voltam, amikor csak nagy nehézségek árán tudtam összeszedni azokat a részleteket, amelyek közösek voltak az összes sikertörténetben.

Azonban miután végeztem a vizsgálattal, egyetlen olyan jellemzőt találtam, ami létfontosságúnak bizonyult:

A zéró kontakt szabály betartása a kulcs ahhoz, hogy visszaszerezd a volt párodat!

A kutatási eredményeim alapján a zéró kontakt szabályt a sikertörténetek 74%-ában alkalmazták, vagyis ha eldöntötted, hogy visszaszerzed a volt párodat, akkor jobb, ha minél előbb megbarátkozol ennek a gondolatával.

Ez persze további elmélkedésre sarkallt…

Mivel a célom, hogy a lehető legjobb tartalmat nyújtsam mindazok számára, akiknek némi segítségre van szükségük, ezért ebben a cikkben részletesen leírom, hogy mit jelent ez a szabály, és mit tehetsz annak érdekében, hogy sikeresen alkalmazd!

Ne is húzzuk tovább az időt, vágjunk a közepébe!

A kirakós hasonlat

Ha már ismered a munkásságomat, akkor azt is biztosan tudod, hogy szeretem ezt a folyamatot egy kirakóshoz hasonlítani.

Ez azért fontos, mert a kirakós minden darabjának pontosan meghatározott helye van, és a mi esetünkben a zéró kontakt szabály az egyik legfontosabb darab az egész kirakósban!

Arra szeretnélek kérni, hogy képzelj magad elé egy asztalt, ami tele van szórva a kirakós darabjaival.

Az apró kis darabok két csoportra vannak osztva, az egyik az asztal alján van, a másik pedig a tetején, míg a középen üresen hagyott tér arra szolgál, hogy itt kezdd el kirakni a képet.

Képzeld el, hogy az asztal tetején lévő darabkák a zéró kontakt szabályt alkotják, az alul lévő darabkák pedig minden más olyan lépést, amelyeknek célja, hogy sikeresen visszaszerezd a volt párodat.

Ahhoz, hogy a program sikerrel záruljon, fontos, hogy a kirakós darabjai a végén összeérjenek, vagyis a zéró kontakt szabály elengedhetetlen ahhoz, hogy a többi lépés működni tudjon…

Vagyis nem számíthatsz arra, hogy a többi taktika segíteni fog, ha ezt elhanyagolod. Sőt, azt is észrevettem már, hogy sokan arra számítanak, hogy ennek az egyszerű szabálynak a betartása elég lesz ahhoz, hogy a volt párjuk visszamenjen hozzájuk.

Sajnos ez sem bizonyult igaznak.

Az igaz, hogy a zéró kontakt szabály kétségtelenül a legfontosabb része az egész folyamatnak, de sajnos ez nem lesz elég ahhoz, hogy minden mást elhanyagolva sikert érj el.

És hogy miért mondom ezt el neked? Azért, mert szeretném, ha reális elvárásaid lennének, mielőtt fejest ugrasz a programba.

Szeretném, ha megértenéd, hogy kemény munka áll előtted.

Szeretném, ha tudnád, hogy a zéró kontakt szabályait betartani nem lesz egyszerű, de ha fegyelmezetten követed a tanácsimat, akkor sikereket érhetsz el!

Tehát mit jelent pontosan a zéró kontakt szabály?

A zéró kontakt szabály- Egy előre meghatározott időszak, amikor minden kapcsolatot megszakítasz az exeddel.

Ha ő lép kapcsolatba veled üzeneteken, telefonon vagy az interneten keresztül, akkor úgy teszel, mintha észre se vetted volna.

Egyszerűen nem létezik számodra.

Szeretném két részre bontani ezt a definíciót, hogy pontosabban elmagyarázzam, mit is jelent ez a szabály a gyakorlatban.

 1. rész- Egy előre meghatározott időszak, amikor minden kommunikáció megszűnik köztetek.
 2. rész- Ha ő lép kapcsolatba veled üzeneteken, telefonon vagy az interneten keresztül, akkor úgy teszel, mintha észre se vetted volna

1. rész – Egy bizonyos időszakon keresztül minden kapcsolatot megszakítasz a volt pároddal

Ahogyan azt már fentebb is említettem, nagyon sok embert segítettem abban, hogy visszaszerezzék a volt párjukat.

Ez idő alatt sajnos rengetegszer csóváltam a fejem csalódottan, ugyanis nagyon sokan nem tudták megfelelően alkalmazni ezt a taktikát amiatt, hogy egészen egyszerűen nem figyeltek oda arra, amit mondtam.

Nagyon fontos, hogy a zéró kontakt szabály csak egy bizonyos időszakon keresztül működik, utána meg kell tenni a szükséges lépéseket a siker érdekében.

Igen, vannak emberek, akik konkrétan azt gondolták, hogy a zéró kontakt szabály addig van érvényben, amíg a volt párjuk varázsütésre el nem kezd velük beszélni.

Ezek az emberek azt gondolták, hogy megspórolják maguknak azt a pár másodpercet, amíg elolvasták volna pontosan a definíciót, és a lustaságukért később nagy árat fizettek.

Ismét hangsúlyozom, a zéró kontakt szabály csak egy bizonyos ideig van érvényben, azután további lépések megtétele szükséges ahhoz, hogy sikeresen visszaszerezd a volt párodat.

Természetesen felmerül benned a kérdés: meddig tart pontosan ez az időszak?

A munkám során tanultam néhány fontos leckét, és a tapasztalataimat összegyűjtve végül a következőkre jutottam…

Először is a legtöbb ember számára nagyon nehéz betartani minden szabályt, így egy hosszabb időszak (pl. 60 nap) szinte lehetetlen küldetés.

Ráadásul egy ilyen hosszú időszakon keresztül annak is nagy az esélye, hogy az exed talál valaki mást, és egyszerűen tovább lép.

Ugyanakkor egy extrém rövid zéró kontakt időszak után lehetséges ugyan az egymásra találás, de nem túl valószínű, hogy elég ideje volt a feleknek arra, hogy valóban végig gondolják a szakítást, és komolyan hiányozni kezdjen nekik a másik.

A másik fontos dolog, amit megtanultam, az az, hogy nincs két ugyanolyan ember, így minden szituáció különleges és egyedi. Sajnos nem létezik egy olyan univerzális zéró kontakt szabályrendszer, ami mindenki számára tökéletesen működne.

Például egy olyan ember, akinek valóban szüksége van a távolságra és komolyan igényli is az egyedüllétet, az sokkal jobban reagál majd egy hosszabb, pl. egy 45 napos időszakra, mint egy alig 21 naposra.

Természetesen ez fordítva is igaz lehet, mert azok, akik nem reagálnak jól a külön töltött időre, és szükségük van az interakcióra, azok nem fognak örülni a hosszabb, kommunikáció nélküli időszakoknak.

Érted már miért mondom, hogy nem létezik olyan szabály, ami mindenkire ugyanúgy érvényes lenne?

Ennek eredményeképpen három különböző hosszúságú időszakaszt jelöltem ki, amelyek a legtöbb helyzetben működőképesek.

Nagyon fontos azonban, hogy én nem dönthetek helyetted, vagyis neked kell tudni, hogy a te helyzetedben melyik a legmegfelelőbb.

A 21 napos verzió

Ez a verzió abban az esetben a legideálisabb, ha a volt párod nagyon türelmetlenül reagál a zéró kommunikációra. Tegyük fel, hogy elkezded a zéró kontakt időszakot, majd az első napon üzenetet kapsz tőle.

Természetesen nem válaszolsz, de a harmadik napon megint ír. Még mindig nem kap választ, mire az ötödik nap körül közli, hogy nagyon elege van ebből a bánásmódból.

Megeshet, hogy egy ilyen üzenet után kétségbeesetten rúgnád fel az összes szabályt, és bocsánatkérések közepette könyörögnél egy második esélyért.

Ne engedj a kísértésnek! Ez ugyanis egy nagyon jó jel, mivel azt jelenti, hogy az exed rosszul reagál arra, ha nem hall felőled.

A 21 napos verzió ideális számodra, ugyanis nem csak hogy időt ad neki arra, hogy igazán hiányozz neki, de időközben magadhoz ragadhatod az irányítást.

Természetesen az ilyen emberekkel nem szórakozhatsz olyan hosszú időszakokon keresztül, mint a 30 vagy a 45 napos zéró kontakt időszak.

A 30 nap talán még nem lenne olyan hosszú, de egy 45 napos verzióba biztosan belebuknál egy olyan emberrel, aki ilyen mértékben igényli a figyelmedet.

 

A 30 napos verzió

A 30 napos zéró kontakt időszak a leggyakrabban alkalmazott technika, amit a legtöbb szakértő is nyugodt szívvel ajánl. Természetesen én is egyetértek ezzel, viszont nem pont ugyanúgy, ahogyan a legtöbben, de erről bővebben később.

A 30 napos verzió azoknak a legideálisabb, akiknek az exe nem akar túl gyakran kapcsolatba lépni a szakítás után.

És mit jelent a nem túl gyakran? Általában azt, hogy csak egyetlen egyszer próbál kommunikációt kezdeményezni az illető, de a válasz hiányában nem próbálkozik többet. Számukra tökéletes a 30 napos verzió.

És hogy miért?

Azért, mert ez elég időt ad nekik, hogy komolyan végig gondolják a kapcsolatot, és ténylegesen megízleljék a másik hiányát.

A munkásságom során megtanultam egy nagyon fontos trükköt, amit mindenkinek ajánlok, aki a 30 napos verziót alkalmazza. Minden szakértőnek megvannak az ilyen kis taktikái, és természetesen tűzön-vízen keresztül kitartanak mellette.

Ők olyanokat tanácsolnak, mint…

“Ki kell várnod a teljes 30 napot…”

“Semmilyen körülmények között nem változtathatsz a zéró kontakt szabályain…”

A három felsorolt verzió közül én a 21 napos változatot ajánlom a legtöbbet. Szerinted ez miért van?

Először is azért, mert ezt a legkönnyebb teljesíteni. Ez azonban nem a teljes ok. A teljes igazság az, hogy a legtöbb ember egyszerűen falra mászik attól, ha 21 napig keresztül néznek rajtuk, és ezeknek az embereknek legideálisabb ez a verzió.

A legnagyobb gyengesége a 21 és a 30 napos verziónak az, hogy fogalmad sincs róla, hogyan fog reagálni rá a volt párod.

Vajon teljesen feldühödik és megfogadja, hogy örökre megszakítja veled a kapcsolatot vagy ugyanolyan makacs lesz végig, mint te?

Én a következő megoldást javaslom erre a problémára: mondjuk, hogy 30 napig alkalmazni akarod a zéró kontakt szabályt, de az exed már vagy tízszer próbált kapcsolatba lépni veled. Ebben az esetben a legokosabb, ha változtatsz egy kicsit a szabályokon, és a 21 napos verzióra váltasz.

Természetesen ez fordított esetben is működhet. Ha a 21 napos verziót kezdted el, de az exed még egyszer sem próbált kapcsolatba lépni veled, akkor nyugodtan hosszabbítsd meg 30 vagy 45 napra a zéró kontakt időszakát.

És most nézzük is, mit jelent a 45 napos verzió!

A 45 napos verzió

A 45 napos verzió azoknak a legideálisabb, akik valami nagyon rossz dolgot követtek el a kapcsolatukban.

Például, ha többször megcsaltad az exedet különböző emberekkel, akkor valami azt súgja, hogy egy jó darabig még csak gondolni sem akar majd rád, nemhogy beszélni veled.

A 21 és a 30 nap automatikusan kiesik a képből, így a 45 napos verzió marad.

A 45 napos verziónál kulcsfontosságú, hogy pontosan légy tudatában annak, hogy milyen hangulatban váltatok el, mire számíthatsz, és mennyi az esélye annak, hogy szívesen fogadja a közeledésedet.

Egy hagyományos szakítás valószínűleg nem igényli majd a 45 napos időszakot, de a megérzésedre kell majd hallgatnod. Szeretem hangsúlyozni, hogy a zéró kontakt időszaka helyzetről helyzetre is változhat.

Ha például azt veszed észre, hogy az exed kezd egy kicsit frusztráltan reagálni a zéró kommunikációra, akkor célravezető lehet lerövidíteni ezt az időt, és a legrövidebb, vagyis a 21 napos verziót alkalmazni.

2. rész- Ha ő lép kapcsolatba veled üzeneteken, telefonon, vagy az interneten keresztül, akkor figyelmen kívül hagyod

A zéró kontakt időszak esszenciája abban rejlik, hogy képes vagy-e teljesen figyelmen kívül hagyni a volt párodat. Ennyire egyszerű az egész.

Milyen módokon léphetsz kapcsolatba az exeddel?

Most a következők jutnak eszembe hirtelen:

 • telefonhívás
 • sms
 • email
 • facebook
 • egyéb közösségi média oldalak
 • twitter
 • snapchat
 • whatsapp
 • levél
 • facetime
 • személyesen

A lényeg, hogy minden lehetséges módon kerülnöd kell az exedet. Bárhol is lépjen kapcsolatba veled, azt szeretném, ha kerülnéd őt és nem válaszolnál semmilyen üzenetére. Akármennyire is nagy a kísértés, meg kell tanulnod keresztül nézni rajta, legalábbis egy előre meghatározott ideig.

Ahhoz, hogy pontosan érzékeltessem mennyire fontos ez a lépés, mutatok egy olyan példát, amivel nagyon gyakran találkozom.

Tegyük fel, hogy kiválasztottad a 21 napos verzióját a zéró kontakt időszaknak, és minden tökéletesen működik egészen az 5. napig, amikor is az exed megpróbál beszélgetést kezdeményezni veled.

Ebben az esetben magától értetődő, hogy figyelmen kívül hagyod. Csak és kizárólag akkor válaszolhatsz neki, ha letelt a 21 nap, azelőtt semmiképpen sem.

Oké, nézzünk egy másik példát!

Mondjuk, hogy a 21 napos verzió 14. napján a volt párodnak születésnapja van. Megszegheted-e a szabályt azért, hogy boldog születésnapot kívánj neki?

NEM!

Tudom, eléggé szigorú vagyok, de létfontosságú a siker érdekében, hogy pontosan betarts minden szabályt!

Vagy mégsem…?

Lehetséges, hogy léteznek olyan körülmények, amelyek arra kényszerítenek majd, hogy megszegd ezt a szabályt. És hogy melyek ezek a körülmények? Olvass tovább!

 

Helyzetek, amelyekben szükséges megváltoztatni a zéró kontakt szabályait

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a dolgok kezdenek kicsit bonyolódni. Azt már megbeszéltük korábban, hogy milyen változatai vannak a zéró kontakt időszaknak, és hogy miért olyan fontos annak minden szabályát betartani.

Most azonban arról kell beszélnünk, hogy néha olyan helyzetben találod magad, amikor is nincs más lehetőséged, változtatnod kell a zéró kontakt szabályain.

Természetesen a szabályokon való változtatás nem jelent egyet azzal, hogy megszeged azokat! De pontosan mi a különbség?

A zéró kontakt szabályainak változtatása = Továbbra is a zéró kontakt időszakában vagy, a különbség annyi, hogy a szabályokon kissé változtatsz.

A zéró kontakt szabályainak megszegése = A célod, hogy tovább lépj a program következő pontjára, és ha ezt nem tudod megtenni, az egyet jelenthez azzal, hogy nem sikerül visszaszerezni a volt párodat.

Rengeteg olyan helyzet állhat elő, amelyben kénytelen vagy megszegni a zéró kontakt szabályait, de nyilvánvalóan most nem fogjuk minden egyes szituációt átvenni.

Ehelyett arra gondoltam, hogy azokat sorolom fel, amelyekkel a munkám során a leggyakrabban találkoztam:

 • Közös gyerekeitek vannak
 • Együtt dolgoztok
 • Együtt éltek
 • Egy iskolába jártok
 • Váratlanul összefutsz vele valahol
 • Nála marad valami, ami a tiéd, és fordítva

Milyen változásokat kell eszközölnöd, ha közös gyerekeitek vannak

Ez egy eléggé komplikált szituáció, így nem lesz könnyű a szabályokon való változtatás. Annál is inkább nehéz ez a helyzet, mert nagy a valószínűsége annak, hogy ha közös gyerekeitek vannak, akkor együtt is éltek az exeddel. (A következőkben ezzel is külön fogunk foglalkozni).

Hagyjuk is egyelőre a közös háztartásban való együttélést, és koncentráljunk most arra, hogy mit tegyél abban az esetben, ha a zéró kontakt időszaka alatt kapsz egy ilyen üzenetet:

“Ki fogja hazahozni ma a gyereket az iskolából?”

Nem egyszerű helyzet, és még nehezebb ezt megfelelően lekommunikálni, így elmondom, én milyen megoldást javaslok rá.

A Szabály: Akkor szegheted meg a zéró kontakt szabályait, ha a gyerekekről van szó, de semmi más nem jöhet szóba. Amint megbeszéltek minden gyerekeket érintő ügyet, azonnal életbe lép a zéró kontakt!

Egészen egyszerű, nem igaz?

Nyilván bonyolítja a dolgokat, ha együtt is éltek, ami, -valljuk be- elég valószínű, ha közös gyerekeitek vannak. Hogyan tudod betartani a zéró kontakt szabályait abban az esetben?

Milyen változásokat kell eszközölnöd, ha együtt dolgozol az exeddel

Van egy kifejezés, amit szeretném, ha most az elején jól az eszedbe vésnél: szigorúan üzleti kapcsolat!

Fontos, hogy a megérzéseidre hallgass és hogy megfelelően felmérd a helyzetet, hiszen az sem jó, ha feldühíted az exedet azáltal, hogy egész egyszerűen keresztül nézel rajta a munkahelyi környezetben.

Hagyd, hogy ő kezdeményezze a beszélgetéseket, légy nyitott és udvarias, de zárd rövidre a beszélgetést, és még véletlenül se hozz fel semmilyen érzelmi témát!

Az egyetlen dolog, ami ebbe bekavarhat, az az, ha egy csoportban dolgoztok, vagy egyéb munkával kapcsolatos okból kell viszonylag sokat kommunikálnotok. Ilyen esetben emlékezz arra, amit a legelején írtam: szigorúan üzleti kapcsolat!

Vagyis egészen addig, amíg tényleg csak a munkáról van szó, beszéljetek nyugodtan, de abban a másodpercben, hogy elterelné a témát valami személyesre, azt szeretném, ha határozottan (de udvariasan!) visszaterelnéd a beszélgetést a munkára!

Így megmarad a barátságos viszony, de a kellő érzelmi távolság is ahhoz, hogy sikeresen tovább léphess majd a program következő szintjére!

Milyen változásokat kell eszközölnöd, ha együtt élsz az exeddel

Muszáj, hogy őszinte legyek veled már a legelején: a zéró kontakt időszak sajnos kivétel nélkül akkor a leghatásosabb, ha képes vagy távolságot tartani az exedtől.

Az együttélés sajnos ennek az ellenkezője, és bárki bármit mond, nem lesz egyszerű a dolgod!

DE! A zéró kontakt még így is hatásos lehet, vagy legalábbis segíthet a célod elérésében, úgyhogy nem kell kétségbeesned.

Egészen egyszerűen arról van szó, hogy nem lesz annyira hatásos, mint egyébként.

Milyen szabály vonatkozik tehát arra az esetre, ha együtt élsz az exeddel?

A Szabály: ha lehetséges, akkor költözz el!

A hangsúly a LEHETSÉGES szón van, nyilván nem kényszerítelek semmi olyasmire, ami nem reális opció a helyzetedben.

Nyilván ne költözz el, ha az nem megvalósítható. Senkit nem akarok az utcára tenni, de nem kell aggódnod, mert az együttélés esetére is van egy stratégiám, amit szívesen megosztok veled!

Van egy kliensem, akivel személyesen dolgoztam együtt facebookon. Számára a legjobb stratégia a 21 napos program volt, és mivel akkor még együtt élt az exével, ezért azt is tanácsoltam neki, hogy költözzön el tőle minél hamarabb.

Ő ezt meg is tette, és a zéró kontakt időszak letelte után a volt párja szinte könyörgött neki azért, hogy ismét legyenek együtt. Ja, és mellesleg el is jegyezték egymást!

Láthatod tehát, hogy vannak olyan helyzetek, amikor megéri változtatni, és ezek a változtatások nagyszerű eredményeket hozhatnak!

Tegyük fel, hogy sajnos nem tudsz elköltözni, mert nincs rá lehetőséged. Mit tehetsz ebben az esetben?

Egyszerű, olyan udvarias és kedves leszel, amennyire csak lehetséges, hogy még véletlenül se gondolja azt, hogy bunkó vagy, de SOHA, hangsúlyozom, SOHA nem kezdeményezhetsz beszélgetéseket!

De nézzünk egy konkrét példát erre is!

Tegyük fel, hogy mi kapcsolatban éltünk, de szakítottunk. Mivel együtt élünk, ezért kicsit komplikált a helyzet, de te elhatározod, hogy a zéró kontakt szabályai szerint kezded kezelni a kapcsolatunkat.

Egyik nap munka után különösen fáradtnak és idegesnek látszom. Minden idegszáladdal küzdesz a kísértés ellen, hogy megkérdezd, hogy vagyok, vagy hogy történt-e valami.

De ezt nem teheted meg. És hogy miért? Azért, mert a zéró kontakt szabályait minden körülmények között be kell tartanod!

Most nézzük azt a kérdést, amit a leggyakrabban kapok, amikor ilyen helyzetekről van szó.

Tegyük fel, hogy egyik nap munka után nem fáradtnak, hanem egyenesen boldognak és jókedvűnek látszom.

Sőt, odáig is elmegyek, hogy megkérdezzem, neked milyen napod volt.

Mit teszel ilyenkor?

A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy azt gondolják, ilyenkor ugyanúgy figyelmen kívül kell hagyniuk a volt párjukat.

Ez ebben az esetben nem jó ötlet, hiszen csak további problémákat szülne, növelné a már meglévő távolságot köztetek, és ronthat a további esélyeiden is.

Ehelyett az a legjobb, ha udvariasan és kedvesen kezeled ezt a helyzetet, válaszolsz a kérdéseire, de rövidre zárod a beszélgetést.

A lényeg, hogy ne időzz vele sokáig, mert akkor nagy az esély arra, hogy egyéb témák is szóba kerülnek, azt pedig nem akarjuk!

Milyen változásokat kell eszközölnöd, ha egy iskolába jársz a volt pároddal

Az összes lehetséges helyzet közül valószínűleg ezt a legkönnyebb megérteni. Sőt, csupán két egyszerű lépésről van szó:

 • Első lépés: Kerüld el az exedet
 • Második lépés: Ha lehetetlen elkerülni, akkor légy kedves és szűkszavű

Nézzük, mit jelentenek ezek a lépések egy kicsit bővebben!

Azt szeretném, ha minden lehetséges módon elkerülnéd a volt párodat az iskolában. Lehet, hogy különböző sarlatán tanácsadók más véleményen vannak ezzel kapcsolatban, de szeretném, ha elhinnéd nekem, hogy ezt a te érdekedben a legfontosabb betartani.

És hogy miért?

Azért, mert tapasztalatom szerint az emberek bármilyen légből kapott kifogást képesek kitalálni azért, hogy véletlenül összefussanak a volt párjukkal.

De képzeljük el egy percre, hogy az első lépés lehetetlen, és hogy ugyanabba az osztályba jártok, vagyis képtelenség elkerülni őt. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy mindig légy kedves, de zárd rövidre a beszélgetéseket.

Elmondom, mire gondolok pontosan…

Először is nagyon fontos, hogy te soha ne kezdeményezz beszélgetést a volt pároddal. Azonban tegyük fel, hogy ő kezdeményez beszélgetést veled (mint a fenti példában, ahol együtt éltek).

Ebben az esetben légy kedves és zárd rövidre a beszélgetést. Válaszolj a kérdéseire, de ne mélyedj el a beszélgetésben. Légy hozzá kedves, de ne túl kedves.

Légy rövid, tömör és udvarias, semmi több!

Milyen változásokat kell eszközölnöd, ha véletlenül összefutsz a volt pároddal

Képzeld el, hogy egyik pillanatban még nyugodtan sétálsz az utcán, a következőben pedig feltűnik az exed a semmiből. Azonnal pánikba esel, elfehéredsz, megroggyan a térded, és elszorul a torkod…

Majd hirtelen hátat fordítasz, és úgy elkezdesz rohanni az ellenkező irányba, mintha az életed múlna rajta!

Gondoljuk végig a helyzetet. Szerinted ez a legjobb módja annak, hogy alkalmazd a zéró kontakt szabályait ebben a helyzetben?

Egyértelműen nem a válasz! Ilyenkor a legjobb, ha nyugodtan odamész hozzá, udvariasan köszönsz neki, majd elsétálsz. A kevesebb néha több!

Mielőtt azonban megszegnéd a szabályt vagy változtatnál azon, nagyon fontos, hogy egy dolgot megjegyezz: NE MENJ SZÁNDÉKOSAN OLYAN HELYEKRE, AHOL BELEFUTHATSZ AZ EXEDBE!

Ha mégis ezt tennéd, és ő rájön erre, akkor nem csak hogy kétségbeesettnek és kissé szánalmasnak fogsz tűnni a szemében, de az esélyedet is eljátszhatod arra, hogy egy nap újra együtt legyetek.

Milyen változásokat kell eszközölnöd akkor, ha vissza akarsz tőle kérni valamit, ami a tiéd

Meg is érkeztünk ahhoz a kérdéshez, amit szinte minden egyes nap megkapok valamelyik kliensemtől.

“Abban az esetben megszeghetem a zéró kontakt szabályait, ha vissza akarok kérni valamit, ami nála maradt?”

“Mit csináljak akkor, ha az exem el akar vinni valamit tőlem?”

Oké, nézzük először a második kérdést, mert az könnyebb. Ha a volt párod visszakér tőled valamit, ami az övé, akkor természetesen vissza kell neki azt adnod.

Nincs semmi de! Emiatt tehát megszeghető a zéró kontakt szabály, de csakis ebben az esetben! Amint visszaadtad neki azt, ami az övé, minden visszatér a régi kerékvágásba, vagyis ismét érvénybe lépnek a zéró kontakt szabályai.

Hogyan kezeld a helyzetet, amikor találkoztok? Jó kérdés.

Általában a legjobb, ha kedves vagy és szűkszavű. Ez nem a legjobb alkalom arra, hogy elmélyedj a beszélgetésben, vagy hogy felhozz bármilyen érzelmi témát.

Légy udvarias, köszönj, add oda neki azt, amiért jött, majd viszont látásra! Ennyire egyszerű!

Most pedig nézzük a bonyolultabb kérdést!

Mi van akkor, ha az exednél van valamid, amire szükséged lenne. Hogyan kezeld a helyzetet?

Az első kérdés, amit feltennék, az az, hogy mennyire fontos neked az a bizonyos dolog. Ha fogkefe szintű tárgyról van szó, akkor azt javaslom, hogy felejtsd el, és tartsd magad a zéró kontakt szabályaihoz.

De mi van akkor, ha valami ennél sokkal fontosabbról van szó?

Olyasmiről, mint pl. az édesanyád hamvai… ebben az esetben én személyesen hatalmazlak fel arra, hogy függeszd fel a zéró kontakt szabályait arra az időre, amíg visszakéred tőle azt, ami ennyire fontos számodra!

A szakításból való felépülés

Van egy egyszerű kérdésem számodra. Szerinted mikor van nagyobb esélyed visszaszerezni a volt párodat: amikor mérges rád, vagy amikor kissé már lenyugodott?

Amikor már lenyugodott, igaz?

A másik fontos kérdés, hogy miért szükséges időt hagyni a felépülésre. Azáltal, hogy bizonyos ideig kerülöd az exedet, nem csak a benned lévő kavargó érzelmek nyugszanak le egy kicsit, de ezáltal neki is esélyt adsz arra, hogy feldolgozhassa a saját szakítással kapcsolatos élményeit.

És hogy miért jó az nekünk, ha ő felépül a szakításból?

Azért, mert ezáltal elcsendesednek benne az indulatok, és képes lesz tiszta fejjel racionálisan gondolkodni akkor, amikor először kapcsolatba lépsz vele.

De erről később bővebben is beszélni fogunk…

Addig is egy másik nagyon fontos témáról kell szót ejteni, ami nem más, mint a bűvös kérdés: létezik-e olyan helyzet, amikor nincs más választásom, mint megszegni a zéró kontakt szabályt?

Megszeghetem-e bármikor is a zéró kontakt szabályait?

Legalább kismilliószor hallottam már ezt a kérdést….

Eredetileg nagyon szigorú voltam ezzel kapcsolatban, és komolyan hittem abban, hogy soha, semmilyen körülmények között nem szegheted meg a szabályokat.

Sőt, ha kicsit visszaolvasol, akkor láthatod, hogy egyfolytában azt hangsúlyozom, mennyire fontos ennek a szabálynak a betartása.

De tegyük fel, hogy egy olyan helyzetben találod magad, amikor is a zéró kontakt időszaka alatt egyszercsak egy olyan üzenetet kapsz az exedtől, amiben azt írja, hogy nagy hibát követett el a szakítással, és szeretne visszakapni téged.

Megszegheted-e a zéró kontakt szabályt ebben az esetben? A korábbi tanácsaim alapján nem szabadna, viszont, ha belegondolsz, akkor az eredeti célod pont az, hogy visszaszerezd a volt párodat, és ez a helyzet szinte tálcán kínálja őt számodra… érted már miért olyan komplikált ez?

Mivel fő célom a folyamatos fejlődés, tanulás és alkalmazkodás, ezért már nem gondolom azt, hogy szigorúan minden körülmények között be kell tartanod a zéró kontakt szabályait.

Sőt, vannak azok a körülmények, amelyek megkívánják azt, hogy megszegd ezeket a szabályokat.

De most nagyon figyelj, mert a hangsúly itt a megfelelő körülményeken van!

Az egyik szomorú igazság, amit a munkám során felfedeztem az az volt, hogy amint adok egy kis mozgásteret az embereknek, ők hajlamosak azt kihasználni, és olyan cselekedetekre vetemednek, amelyek egyáltalán nem tanácsosak adott helyzetben.

Tehát azzal, hogy most azt mondom, léteznek olyan körülmények, amelyek között érdemes megszakítani a zéró kontakt időszakot, akkor nem akarom, hogy mostantól ezeknek a körülményeknek a mesterséges megteremtésén dolgozz, ugyanis azzal nem csak hogy erőltetsz valamit, ami nincs ott, de könnyen elijesztheted az exedet.

Pontosan ezért vagyok nagyon szigorú azokkal a helyzetekkel kapcsolatban, amelyekben megszakítható a zéró kontakt időszak!

Létezik 7 olyan faktor, amelyet szem előtt kell tartanod ahhoz, hogy biztosra megállapíthasd, megszakíthatod-e a zéró kontakt időszakát.

A hét faktor a következő:

 1. Mennyi ideig voltatok együtt?
 2. Hány nap telt el a zéró kontakt időszak kezdete óta?
 3. Hányszor szakítottál az exeddel korábban?
 4. Hol tartasz a saját felépülésedben?
 5. Mi volt a szakítás oka?
 6. Ki kezdeményezte a szakítást?
 7. Hány pozitív visszajelzést kaptál az exedtől a szakítás óta?

Úgy hiszem, könnyebben tudsz majd megfelelő döntést hozni a későbbiekben, ha mindegyik pontot pontosan érted, ugyanis csak akkor leszel képes a megfelelő helyre tenni a kirakós darabjait.

Ez a hét pont csak együtt nyer értelmet, külön-külön nem sok hasznuk van. Ezért most mindegyikről beszélni fogunk röviden, hogy pontosan értsd, mit kell majd tenned!

 

1. Mennyi ideig voltatok együtt?

Ez azért nagyon fontos pont, mert minél több időt töltöttetek egymással, annál több információ áll rendelkezésedre ahhoz, hogy a megfelelő döntést hozhasd meg komplikált helyzetekben.

Ha egy olyan kapcsolatban éltetek, ahol rengeteg volt a konfliktus és az átmeneti szétválás, akkor érdemes ezt végiggonolni azelőtt, hogy újra összejönnétek.

Pont emiatt lehet hasznos például a hosszabb zéró kontakt periódus, hiszen ez lehetőséget biztosít arra, hogy tiszta fejjel gondolkodj a kapcsolatról.

És persze ott vannak azok az esetek is, amikor a kapcsolat mindössze pár hétig vagy hónapig tartott. Ez viszonylag rövid idő ahhoz, hogy egy szilárd alapot lehessen lefektetni.

Az olyan szakítás, ami ilyen rövid idő után következik be, általában valami olyasmiről árulkodik, hogy valami konkrét probléma akadt a felek között már a legelején.

Az ilyen esetekben a hosszabb zéró kontakt időszak az ideális, ugyanis ez teret ad a feleknek, és könnyebben túllendülnek a konfliktuson.

Lehet, hogy magától is megoldódik a probléma, lehet, hogy több munkát igényel majd, de semmiképpen sem érdemes feladni a zéró kontakt szabályait, hiszen sosem lehet tudni, mi vezet majd eredményre.

 

2. Hány nap telt el a zéró kontakt időszak kezdete óta?

Ha a zéró kontakt időszak 5. napja körül üzenetet kapsz az exedtől, akkor szerintem még túl korán van ahhoz, hogy változtass a szabályokon. Bár ez a pont a többivel együtt nyer igazi értelmet, de azért érdemes külön is foglalkozni vele.

Már csak azért is, mert az, hogy az exed kapcsolatba akar lépni veled ilyen rövid időn belül, sok mindent elárulhat, ami nem feltétlenül jó.

Az ilyen hirtelen kapcsolatfelvétel általában egy érzelmi reakció a szakításra, egyfajta kétségbeesett igény az újraegyesülésre. A probléma ezzel az, hogy nem telt el elég idő ahhoz, hogy külön-külön megemésszétek a szakítást és átgondoljátok a problémát, így valószínűleg érzelmileg túlfűtve érne benneteket az újbóli kapcsolatteremtés.

Mindkettőtöknek időre van szüksége ahhoz, hogy felépülhessetek a szakításból és lecsendesedjenek az érzelmeitek, mielőtt megpróbálnátok közösen újraépíteni a kapcsolatot.

Egy másik érdekes eset az, ha az exed a zéró kontakt 25-30. napja körül jelentkezik.

Ebben az esetben már nem vagyok annyira szigorú, úgyhogy azt javaslom, hogy hallgass a megérzéseidre, és tedd azt, amit a legjobbnak látsz ebben a helyzetben.

Természetesen ez csak arra az esetre vonatkozik, ha az exed barátságosan közeledett, és nincs jele semmilyen negatív érzelemnek. És ezzel ugrunk is a következő pontra!

 

3. Hányszor szakítottatok korábban?

Ha korábban már többször is szakítottatok, akkor nem hiszem, hogy jó ötlet lenne megszegni a zéró kontakt szabályait.

A se vele, se nélküle kapcsolatok egyáltalán nem egészségesek, úgyhogy mindenképpen azt javaslom, hogy gondold végig jó alaposan, hogy mit szeretnél ettől a kapcsolattól, és ez alapján hozd meg a további döntéseket.

Másfelől viszont, ha korábban stabil volt a kapcsolat, akkor jó eséllyel újra tudjátok ezt építeni, ha most okosan cselekszel.

Ez alapján könnyen megállapíthatod azt is, hogy jó ötlet-e megszakítani a zéró kontakt időszakot, és hogy a kapcsolat javát szolgálja-e a szabályokon való változtatás.

 

4. Hol tartasz a saját felépülésedben?

Valóban készen állsz ismét szóba állni az exeddel? Mennyi idő telt el az utolsó beszélgetés óta? Mennyi idő telt el a zéró kontakt időszakból?

Minél több időt töltöttél egyedül, annál jobb, ugyanis a gyógyuláshoz és a felépüléshez IDŐRE van szükség.

Volt már időd arra, hogy félretedd a dühödet és az ellenséges érzelmeidet a szakítást követően? Érzed, hogy fejlődtél érzelmileg a kapcsolat vége óta?

Magadra koncentrálsz és az önmegvalósításodon dolgozol? Képes vagy őszintén azt mondani, hogy tanultál valami fontosat önmagadról?

Ezek azok a kérdések, amelyeket meg kell válaszolnod. A legrosszabb dolog, amit magaddal tehetsz az az, ha úgy ugrasz fejest egy kapcsolatba, hogy nem volt időd feldolgozni a korábbi sérelmeket.

 

5. Mi volt a szakítás oka?

Ha az exed megcsalt, akkor egyáltalán nem javaslom a zéró kontakt időszak túl korai lezárását. Kivételt képez ez alól az az eset, ha az összes többi pontra pozitív válaszokat kaptál, és az egész folyamat viszonylag zökkenőmentesen zajlott.

Amikor azon gondolkozol, hogy vajon érdemes-e kivételt tenni, akkor nagyon fontos mérlegelni, hogy mennyire volt súlyos a szakítás.

Fel kell tenned magadnak a kérdést: mennyire volt csúnya az elválás? Minél csúnyább volt a szakítás, annál ajánlatosabb a zéró kontakt szabályait szigorúan betartani.

A szakítás mindkét félre súlyos érzelmi terhet rak, így időt kell hagyni a felépülésre.

Az összes szakítás megterhelő, nem számít, mennyire békésen váltatok el, de általános igazság, hogy minél könnyebb volt az elválás, annál egyszerűbb lehet újjáépíteni a kapcsolatot, hiszen nincs bennetek annyi negatív érzelem a másikkal kapcsolatban.

 

6. Ki kezdeményezte a szakítást?

A személyes hatalom fontos szerepet játszik a kapcsolatokban és a kapcsolatok után is. Ha te kezdeményezted a szakítást, akkor ebben az esetben neked van nagyobb hatalmad a kapcsolat felett.

De ezzel a hatalommal nagyon óvatosan kell bánnod!

Ez nagyon hamar a fejedbe szállhat, és akkor képtelen leszel higgadtan és racionálisan gondolkodni a helyzetről.

Ha arrogánsan és túl magabiztosan kezeled a tényt, hogy az exed folyamatosan igyekszik kapcsolatba lépni veled, akkor valószínűleg nem a megfelelő helyen vagy „érzelmileg” ahhoz, hogy megfelelően kezeld a helyzetet.

Abban az esetben is óvatosnak kell lenned, ha az exed szakított veled, és most ő igyekszik mindenáron kapcsolatot kezdeményezni.

A felszínen ugyanis ez azt is jelenthetné, hogy a hatalmi pozíciókban változás állt be, de ez megtévesztő lehet, különösen akkor, ha nagyon bízol az újabb esélyben.

Persze előfordulhat, hogy az exed valóban belátja, hogy hibát követett el, ez esetben hallgatnod kell a megérzéseidre.

Légy óvatos, ez a biztos!

 

7. Hány pozitív visszajelzést kaptál az exedtől a szakítás óta?

A legjobb és a legfontosabb pontot utoljára hagytam.

Ideális esetben több pozitív üzenetet és jelet is kaptál már az exedtől. Ha csak egyszer próbált kapcsolatba lépni veled, nem számít, mennyire pozitívan és barátságosan tette azt, sajnos még nem lesz elég ahhoz, hogy biztosra vehesd a sikert.

Ha a volt párod beszélgetést kezdeményez veled, és valami kedveset és pozitívat mond, az reményre adhat okot.

Ha ez többször is megismétlődik, akkor az azt jelenti, hogy valószínűleg fontos vagy számára. Ha egymás után sokszor keres, akkor pedig egyértelműen kitartó.

Egészen addig, amíg az üzenetek egyértelműen pozitívak, addig nagyon jó helyzetben vagy, ezek a pozitív jelek pedig különböző formában érkezhetnek. Lehet egy sms, egy email, egy hangposta üzenet.

Lehet, hogy régimódi, és levelet ír, vagy galambpostával érkezik az üzenet. Lehet, hogy egy csokot virágot küld, vagy egy doboz csokit képeslappal.

A lényeg, hogy egynél mindenképpen több pozitív üzenetet kell kapnod!

De mi van akkor, ha hirtelen megjelenik a lakásodnál?

Ne add be a derekad azonnal. Légy kedves és udvarias, de mondd meg neki, hogy még időre van szükséged.

Ha ez többször is megtörténik, ráadásul az exed végig udvarias és tisztelettudó, akkor ideje lehet kivételt tenni a szabály alól…

 

Mit tegyél a zéró kontakt időszak alatt

Ugye nem gondoltad, hogy végig tétlenül üldögélhetsz majd? Sok kliensem elköveti azt a hibát, hogy lustálkodva várják a megváltást, miközben semmilyen belső (vagy külső!) munkát nem végeznek önmagukon.

A zéró kontakt időszak nem csak arról szól, hogy időt adsz a párodnak arra, hogy igazán átérezze, milyen nélküled élni, hanem arról is, hogy te jobban megismerd önmagad, kitűzz magad elé célokat, és céltudatosan dolgozz értük.

Ez az időszak tökéletes arra, hogy olyan változásokat eszközölj az életedben, amelyekre egyébként nem lett volna lehetőséged. Nézzük, melyek ezek!

 

Mentális változások

Senki nem tökéletes, de ez nem jelenti azt, hogy nem is törekedhetünk arra, hogy minél jobb emberré váljunk.

Szeretném, ha úgy tekintenél most erre az időszakra, mint egy lehetőségre arra, hogy végiggondold a kapcsolatotokat, a szakítást, és azt, hogy milyen problémáitok voltak. Ha például a szakítást megelőzően sok konfliktusotok volt amiatt, hogy kissé számonkérő és követelőző voltál, akkor szeretném, ha most önvizsgálatot végeznél, és megkeresnéd ennek az okát.

Ez nem csak abban segít majd, hogy jobb emberré válj, hanem abban is, hogy kétszer ne kövesd el ugyanazt a hibát.

Természetesen a fejlődés nem csak a mentális hozzáállásodat érinti, hanem a fizikai dolgokat is, úgyhogy lépjünk is tovább!

Fizikai változások

Egy eléggé felszínes társadalomban élünk. Nagyon sokan az alapján ítélnek meg bennünket, hogy milyen külsővel rendelkezünk, milyen ruhákat hordunk és milyen autót vezetünk.

Bár egyáltalán nem gondolom, hogy ezek valóban fontos dolgok lennének, abban mégis hiszek, hogy a külső megjelenésünk egyfajta kifejeződése annak, hogy milyen emberek vagyunk legbelül.

Mivel az exed valószínűleg elég jól ismer már, nehéz lehet neki meglepetést okozni. Kivéve, ha egy olyan oldaladról mutatkozol meg, amelyet még sohasem látott.

Természetesen ezzel nem arra akarlak bíztatni, hogy csak a külsődre koncentrálj, és ezzel hódítsd vissza a volt párodat, hiszen az nem sok mindent jelentene hosszú távon.

Nem, itt most a célunk az, hogy bebizonyítsd nem csak neki, de magadnak is, hogy egy céltudatos ember vagy, aki mindig képes a megújulásra.

Ezt látva az exed is sokkal könnyebben hiszi majd el, hogy ezúttal tényleg másképp mennek majd a dolgok, és az esetleges újraegyesülés is inkább tűnik majd egy teljesen új kapcsolatnak, mint egy korábbi rossz élmény folytatásának.

A sikert persze szinte lehetetlen garantálni. Minden fáradozás ellenére is érhetnek kudarcok, hiszen képtelenek vagyunk befolyásolni egy másik ember döntéseit.

Ezért is különösen fontos az, hogy ezt az időszakot elsősorban arra fordítsd, hogy jobban megismerd önmagad, fejlődj, tanulj a hibáidból, és jobb emberként zárd a programot, mint ahogyan elkezdted azt.