Miért ne hagyd ki a zéró kontakt időszakot

Ha visszaemlékszel, akkor nem olyan régen ezzel a definícióval mutattam be a zéró kontakt szabályt:

A Zéró Kontakt szabály: Egy bizonyos időszak, amikor nem kommunikálsz az exeddel és szándékosan figyelmen kívül hagyod az ő minden kommunikációs kísérletét. Teszed ezt azért, hogy megjelenjen benne az irántad érzett hiányérzet, eltűnjön minden negatív érzelem, valamint önmagadnak is teret és időt biztosítasz arra, hogy felépülj érzelmileg a szakításból, és fejlődj.

El is kezdtük megbeszélni az összes fontos elemet, és most végre elérkeztünk ahhoz, ami szerintem az egész szabály legfontosabb pontja. Ezt a fenti idézetben dőlt betűkkel jelöltem meg.

Ha nem tudod megadni magadnak a felépüléshez szükséges időt, akkor sokkal nehezebb helyzetben leszel ahhoz, hogy vissza tudd szerezni a volt párodnak.

Ráadásul ez az időszak arra is jó lehetőség, hogy átértékelj bizonyos dolgokat, esetleg magát a kapcsolatot is, és még az is lehet, hogy egy új perspektivával gazdagodsz, amiben már nincs helye egy esetleges negatív kapcsolatnak.

A legfőbb célod most az legyen, hogy érzelmileg eltávolodsz az exedtől annyira, hogy a legjobb és legboldogabb énedet hozhasd!

A zéró kontakt időszak legfőbb céljait azonban ennél bővebben is kifejtem neked a továbbiakban, úgyhogy kezdjük is mindjárt az elsővel! 

1. CÉL: FELÉBRESZTENI BENNE AZ IRÁNTAD ÉRZETT HIÁNYT

Hallottad már azt a mondást, hogy az idő megszépíti az emlékeket? Ha igen, akkor valószínűleg már rájöttél arra, hogy a zéró kontakt időszakkal ez az egyik legfontosabb célunk!

Feltételezhető ugyanis, hogy minél hosszabb időn keresztül vagy elérhetetlen a volt párod számára, annál többet gondol majd rád, és akaratlanul is feléled benne az irántad érzett hiány, valamint a motiváció arra, hogy megkeressen.

Túl szép, hogy igaz legyen, nem igaz? Sajnos a legtöbb ember számára valóban az…

Persze, előfordul időnként, hogy még a program során kapcsolatba lép valakivel az exe és minden egy csapásra megoldódik, de be kell vallanom, az ilyen esetek nagyon ritkák.

Viszont nagyon sok minden van, amit megtehetsz a zéró kontakt időszaka alatt!

Amit most mindenképpen fontos leszögezni, az az, hogy a zéró kontakt szabály megfelelő alkalmazása létfontosságú ahhoz, hogy a volt párodnak hiányozni kezdj.

De elég lesz-e ahhoz, hogy visszaszerezd őt? Nyilván ez lenne a legjobb, de nem akarom, hogy elbízd magad, ugyanis ez nagyon ritka.

Viszont ami biztos, hogy ezáltal egy nagyon pozitív helyzetbe kerülsz, és innen már nagyon jó esélyeid vannak a sikerre, hiszen az nem hiányozhat, amit mindennap látsz. Ahogy az elején is írtuk, az idő megszépíti az emlékeket, és még egy esetleges negatív élményből is kellemes emléket varázsol!

2. CÉL: IDŐT ADNI AZ EXEDNEK AHHOZ, HOGY ELENGEDJEN MINDEN NEGATÍV ÉRZELMET VELED KAPCSOLATBAN

A munkám során rengeteg emberrel találkoztam és rengeteg szakításról hallottam. Sok tapasztalatot és információt gyűjtöttem minden esetről, és egy közös dolgot találtam minden szakításban: az emberek olyan mértékű negatív érzelmeket tapasztalnak a szakítás után, amit szinte elképzelhetetlen mások számára.

A szívfájdalom és a szenvedés olyan intenzív tud lenni, hogy sokan haraggal próbálják palástolni kétségbeesésüket. Sőt, olyan intenzív negatív érzelmeket is megélhetnek emberek, amelyek igazán sötét helyekre taszítják őket a saját elméjükön belül.

A lényeg az, hogy az ilyen fájdalmas esemélyek hajlamosak a legrosszabbat kihozni az emberekből, és valószínűleg az exed sem kivétel ezalól. Különösen a szakítás utáni közvetlen időszak lehet kifejezetten sötét és reménytelen.

Tegyük fel, hogy létezik egy skála, amelyen 1-10 között pontozhatjuk, hogy mennyire dühös az exed. Az 1 azt jelenti, hogy nem nagyon dühös, a 10 pedig azt, hogy olyan dühös, hogy mindent képes lenne összetörni, ami valaha kedves volt neked.

Na jó, talán ez kicsit túlzás….mondjuk inkább azt, hogy nem törne össze semmit, de az 100%, hogy rengeteg fantáziál arról, hogy igen.

Az exed valószínűleg a szakítás utáni időszakban a legdühösebb, úgyhogy adjunk neki 9-10 pontot arra az időszakra. Tegyük fel, hogy eltelik egy hónap, és az érzelmei kissé lecsillapodtak… ekkor kap 5-6 pontot. Még egy hónap eltelik, és ekkorra már az érzelmei nagy része egyszerűen elszivárgott, hiszen volt elég ideje kiadnia azt magából. Ekkor már csak 3-4 pontot kap a haragjára.

A lényeg tehát az, hogy minél több idő telik el, annál kevesebb düh, és egyéb negatív érzelem lesz benne irántad. Ezt a következőképpen tudnám összefoglalni:

Közvetlenül a szakítás után = 9-10 (nagyon rossz érzések)

1 hónappal a szakítás után = 5-6 (közepesen rossz érzések)

2 hónappal a szakítás után = 3-4 (kevésbé rossz érzések)

 

3. CÉL: IDŐT ADNI MAGADNAK A FELÉPÜLÉSHEZ ÉS A FEJLŐDÉSHEZ

Ugye nem gondoltad, hogy a volt párod az egyetlen, aki számára hasznos lehet egy kis külön töltött idő és távolság? Bár fontos, hogy megteremts számára minden lehetőséget ahhoz, hogy lecsillapodjon, nem szabad elfelejtened azt sem, hogy ketten vettetek részt a szakításban, tehát neked ugyanannyira szükséged van térre és időre, mint neki. Időt kell adnod magadnak ahhoz, hogy felépülj ebből az érzelmi sokkból, amit a szakítás jelentett.

És hogy miért olyan fontos ez?

Én mindig azt tanácsolom a klienseimnek, hogy ha elhatározzák, hogy vissza akarják szerezni a volt párjukat, akkor tegyék mindezt úgy, hogy racionális attitűddel vizsgálják a problémát, nem pedig mindent elárasztó érzelmekkel.

Miért?

Azért, mert gyakran előfordul, hogy ki kell lépned a komfortzónádból ahhoz, hogy sikeresen visszaszerezd a volt párodat, ezekben a helyzetekben pedig nagyon fontos lesz, hogy higgadtan mérlegeld a lehetőségeidet.

Lesz néhány dolog, amit kifejezetten nehéz lesz elsőre jól csinálni, ezt pedig nagyban megnehezítheti az is, hogyha benned még tombolnak az érzelmek.

De képzeld el azt, hogyha ezt az időt hatékonyan arra használod, hogy sikeresen felépülj és továbblépj a szakításból!

Az esélyeid nagyban megnőnek majd, hiszen máris arra koncentrálsz, hogy a lehető legjobb énedet hozd, nem pedig arra, hogy kétségbeesetten visszaszerezz valakit, aki talán nem is akar látni téged. Azáltal, hogy önmagadra koncentrálsz és a fejlődésesen dolgozol, sokkal vonzóbbá és kívánatosabbá válsz majd az ellenkező nem számára.

Ne feledd… a volt párod valószínűleg nem azért fog visszamenni hozzád, mert te azt akarod. Meg kell lennie benne annak a belső motivációnak, ami arra ösztönzi majd, hogy ő akarjon visszaszerezni téged. Ez pedig gyakran akkor történik meg, amikor már úgy érzi, hogy sosem leszel az övé…

 

“Az embereknek mindig az kell, ami nem lehet az övék”

Az emberek mindig azt akarják megszerezni, amiről úgy vélik, hogy az hozzájuk tartozik. Azzal, hogy elveszel tőlük valamit ( pl. elérhetetlenné válsz számukra), csak motiválod őket arra, hogy megpróbálják megszerezni azt.

A pszichológia világában ezt pszichológiai ellenállásnak nevezzük. Egy Jack Brehm nevű amerikai pszichológus alkotta meg ezt a fogalmat 1966-ban. Szerinte az emberek rendelkeznek egy sor “szabad viselkedéssel”, amely közül azt választják a jelenben és a jövőben is, amelyiket csak akarják. A viselkedési szabadság különböző fontosságú viselkedési mintákat foglal magába, hiszen vannak, amelyek a túlélésünket szolgálják, ezért kritikus fontossággal bírnak. Stephen Worchel (2004) szerint ez a szabadság segíti az egyént az identitása megalkotásában. Ennek a szabadságnak a fenyegetése vagy beszüntetése ahhoz vezet, hogy a tiltott viselkedés és cselekvések sokkal vonzóbbá válnak az egyén számára.

Vagyis ha a zéró kontakt szabályt alkalmazod, akkor azzal azt jelzed, hogy ő nem érhet el téged és nem beszélhet veled. Megfosztod őt attól a szabadságától, hogy veled legyen. Ha a pszichológiai ellenállás elméletére alapozunk, akkor ennek hatására benne megjelenik az az attitűd, hogy márpedig ő meg akarja szerezni azt, amitől őt eltiltották.

Ha a zéró kontakt szabályt arra használod, hogy felépülj a szakításból, akkor ezzel egyidőben sokkal vonzóbbá is válsz az exed számára csak azáltal, hogy nem vagy elérhető.

Az embereknek megvan az a furcsa képessége, hogy megérzik, amikor valaki más túllépett rajtuk. És ahogy az elején leszögeztük: az embereknek az kell, ami nem lehet az övék.