„Többet tanulsz a hibáidból, mint a sikereidből.”

Tudod, ki mondta ezt? Igazából meglepődnék, ha tudnád, ugyanis én voltam az.

Sőt, ez az idézet azért nagyon fontos, mert közvetlenül kapcsolódik ahhoz a témához, amiről ma beszélnünk kell. Ez pedig nem más, mint azok a végzetes hibák, amelyeket az emberek gyakran elkövetnek akkor, amikor próbálják visszaszerezni a volt párjukat. Ami még ennél is fontosabb, hogy arról is írok neked, hogy milyen megoldási javaslataim vannak arra az esetre, ha véletlenül elkövettél egy ilyen hibát.

Tegyük fel, hogy húszezerszer felhívtad az exedet egy nap, és most nem tudod, hogy ebből vajon van-e visszaút. Megnyugtatlak, ugyanis van, és meg is osztom majd veled később!

Mielőtt azonban elmélyednénk a témában, fontos, hogy elmondjam neked a legelején: nem leszek kíméletes veled! Tudom, sok olyan ember van a világon, akik azt mondják, amit hallani szeretnél, de ez nálunk most nem fog működni. Nekem olyan őszintének kell lennem veled, amennyire csak lehetséges, hiszen egészen addig nem tudsz továbblépni, amíg szembe nem nézel a hibáiddal. Ha pedig végzetes hibát követtél el, akkor azt is tudnod kell!

De mielőtt beleugrunk a közepébe, nézzük, hogyan épül fel ez a cikk!

A cikk felépítése

Nézzünk, hogyan épülnek fel a cikk alfejezetei:

  1. A Hiba

Mindannyian tudjuk, mit jelent hibázni, ugye?

Ez ebben a cikkben úgy néz majd ki, hogy megnevezek egy gyakori hibát, amit elkövethetsz, és pontosan részletezem, hogy mi a probléma vele.

De nem kell aggódnod, ezután sem hagylak magadra…

  1. A Megoldás

Mivel a hibákra rámutatni könnyű, megoldást találni rá pedig elég nehéz, így arra gondoltam, hogy megpróbálok segíteni neked.

Túl sok olyan ember van, aki csak a fotelből okoskodik, és nem tud produktívan hozzászólni semmihez, úgyhogy ettől most megkíméllek. Ez azt jelenti, hogy azontúl, hogy megnevezem és leírom a különböző hibákat, részletes megoldási javaslatot is adok mellé, hogy önállóan meg tudd azokat oldani!

De mielőtt belekezdek…

Valószínűleg útmutatást keresel, hogy hogyan tudnád az exed visszaszerezni. Lépésről, lépésre.

Ez egy hosszú folyamat, amely stratégiai gondolkodást, megfelelő tervezést, és bevallom, még egy kis szerencsét is kíván. Olyan összetett, hogy egyetlen cikkben leírni szó szerint lehetetlen.

Kattints az alábbi linkre a konkrét útmutatómhoz, amelyben mindent megtalálsz amire szükséged van ahhoz, hogy az Exed visszaszerezd.

 

 

1# HIBA- Könyörgés

Bár kicsit furcsállom, mégis meg tudom érteni, amikor valaki úgy érzi, könyörgéssel képes lesz visszaszerezni a volt párját. Mindannyian szeretjük, ha az egónkat simogatják, és talán te is úgy vagy vele, hogy mivel neked jól esne, ha valaki könyörögne neked, ezért most te is ugyanezt teszed.

A legtöbb ember azonban nem tartja a könyörgést valami vonzónak…

A könyörgéssel azt az üzenetet közvetíted, hogy bármire képes vagy azért, hogy az az ember veled legyen. És itt a bármin van a hangsúly. Ez nem vall egy magabiztos és határozott emberre, és lássuk be, ez az, ami igazán vonzóvá tesz valakit. Akit ilyen könnyen meg lehet kapni, az nagyon hamar unalmassá válik.

Be kell azért vallanom, hogy vannak olyan ritka esetek, amikor a könyörgés igenis működik, de olyankor általában valaki megcsalta a párját, aki csak könyörgés árán hajlandó őt visszafogadni. És reméljük, hogy itt nem erről van szó…

A lényeg itt is a pozicionálás.

Ha könyörögsz azért, hogy az exed visszafogadjon, akkor a gyenge fél pozícióját veszed fel. Ebből a helyzetből pedig szinte lehetetlen sikert elérni, úgyhogy minél hamarabb át kell váltanod az erő pozíciójára!

A megoldás a könyörgésre

Jelen pillanatban nincs sok esélyed arra, hogy visszaszerezd a volt párodat. Könyörögtél egy második esélyért, és mivel nincs időgéped, ezért nem tudod ezt meg nem történtté tenni.

Nem kell azonban kétségbeesned!

Még mindig van esélyed visszaszerezni az exedet, de mindenképpen változtatni kell a stratégiádon!

Emlékszel, hogy mit mondtam a pozicionálásról? Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy ezt megtedd és ezzel megváltoztasd a kapcsolat dinamikáját?

Először is elég egyértelműen kifejezted a volt párod felé, hogy vissza akarod őt kapni. Egyelőre el kell ezt fogadnunk, bár nem a legideálisabb helyzet. Nem baj, tudunk vele dolgozni.

Mivel korábban már könyörögtél, ezért valószínűleg arra számít, hogy ez előfordul majd még (főleg ha friss a szakítás). Ezért most azt szeretném, ha ez nem fordulna elő többet. Tudom, ez elég egyértelmű, de van még egy dolog…

A zéró kontakt szabály! Azt szeretném, ha a korábbiaknak a szöges ellentétét tennéd, vagyis ne keresd, hagyd figyelmen kívül, egy bizonyos ideig teljesen zárd ki őt az életedből.

Abból indulunk most ki, hogy nagyon jól esett neki a könyörgés, és hogy a hirtelen csend hiányérzetet okoz majd nála.

De ezen kívül még egy másik nagyon fontos dolgot is elérhetsz a zéró kontakt szabállyal: ez egy olyan belső változás, amit nehéz leírni szavakkal, de mégis megpróbálom.

Amikor egy pár szétmegy és a felek egyedül találják magukat, akkor két választási lehetőségük van: vagy sírni, könyörögni és sajnálkozni kezdenek, vagy teljes automata módra kapcsolnak és azonnal belekezdenek a zéró kontakt időszakba. A zéró kontakt időszak alatt pedig csak és kizárólag olyan dolgokkal foglalkoznak, amelyek felett kontrollt tudnak gyakorolni, és ami az ő fejlődésüket szolgálja. Ennek következtében elkezdenek felépülni a szakításból.

Amikor pedig véget ér a zéró kontakt időszaka, akkor késznek érzik magukat ismét megpróbálni a kapcsolatot, viszont ekkor már teljesen más hozzáállással rendelkeznek, mint a zéró kontakt előtt.

Sőt, a legtöbben olyan belső erőre tesznek szert, hogy szinte mindeggyé válik, hogy sikerül-e visszaszerezniük a volt párjukat vagy sem….és ez az az erő pozíció, amiről már beszéltem fentebb!

2# HIBA– Szakítás után összeveszni az exeddel

Sokunkkal megesett már, úgyhogy ne érezd rosszul magad. És hogy miért olyan nagy hiba ez?

Egyszerűen csak azért, mert ha a célod, hogy visszaszerezd a volt párodat, akkor a veszekedésekkel csak még távolabb tolod őt magadtól. Persze nem egyszerű nyugodtnak maradni, hiszen a volt párunk általában pontosan pontja, mivel tud legjobban feldühíteni, de most mégis mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a helyzet békés legyen.

Persze nem törvényszerű, hogy ennyire elmérgesedjen a helyzet, de sokszor elég egy apró szikra a robbanáshoz. A lényeg, amit meg kell értened az az, hogy minden alkalommal, amikor összeveszel az exeddel, egyre csak rontod az esélyét annak, hogy valaha még egy párt alkossatok.

A megoldás a szakítás utáni veszekedésekre

Itt két alapvető lépésről kell beszélnünk:

  1. Hogyan akadályozd meg a veszekedést
  2. Mit tegyél, ha már kitört a veszekedés

Kezdjük az első ponttal. Nem szívesen mondom ezt, te pedig egyenesen utálni fogod ezt hallani, de nem tudok mi mást mondani: rá kell hagynod.

Tudom, borzasztó idegesítő akkor csendben maradni, amikor tudod, hogy neked van igazad, mégis, vannak olyan pillanatok, amikor a kapcsolat jövőjéért áldozatokat kell hoznod.

Nem kell örökké így lennie, csak átmenetileg.

Most pedig nézzük azt a helyzetet, amikor már a veszekedés kellős közepén találod magad.

Ha mindkettőtökben dúlnak az indulatok, akkor egyetlen dolog segíthet: az idő. Időt kell hagynotok magatoknak arra, hogy elengedjetek minden felgyülemlett feszültséget, és hogy képesek legyetek higgadt fejjel gondolkodni.

Erre az esetre is nagyon jó a zéró kontakt szabály. Időt és távolságot biztosít arra, hogy külön-külön lecsillapodjatok, majd idővel képesek lesztek pozitívabb érzelmekkel gondolni a másikra.

3# HIBA– Idegesítő vagy

Most leírok néhány helyzetet, és szeretném, ha eldöntenéd, hogy bármelyik is idegesítő-e szerinted:

Épp sétálsz az utcán, amikor hirtelen ellep egy sereg méhecske. Ott döngicsélnek a fejed körül, szinte a saját gondolataidat sem hallod tőlük. Megpróbálsz jobbra menni, de oda is követnek. Megpróbálsz balra menni, de ott is ott vannak. Megpróbálsz elfutni, de követnek mindenhová….

Elég idegesítő, igaz?

Nézzünk egy másik példát:

Épp a számítógépeden dolgozol. Olyan fontos munkát végzel, hogy úgy érzed, összeomlana a világ, ha nem végeznél vele időben. Épp amikor belelendülnél a munkába, megjelenik valaki, és elkezd kérdéseket feltenni neked. Mivel nagyon kedves ember vagy, ezért megpróbálod egyszerre csinálni a kettőt, vagyis dolgozni és a kérdésekre válaszolni is. Egy kis idő múltán az illető elmegy, és te megint elkezdesz dolgozni. Azonban pár perc múlva ismét felbukkan az irodádban, és kezdődik minden előröl. Ez még megismétlődik háromszor, és úgy tűnik, még mindig nincs vége…

Érted, hogy mit szeretnék érzékeltetni ezekkel a történetekkel?

Ne légy az örökké az exed feje körül döngicsélő méhecske, és ne is zavard meg állandóan, amikor valami fontos munkát végez. Sok különböző formában csinálhatod azt, de az idegőrlő hatás mindig ugyanaz lesz.

Tegyük fel, hogy szakítottatok az exeddel, majd a következő napon elküldesz neki vagy 10 üzenetet úgy, hogy egyikre sem kapsz választ. Próbáld magad a volt párod helyzetébe képzelni…

Mindenki olyan emberrel szeretne együtt lenni, aki boldog, kiegyensúlyozott, határozott és magabiztos. Most ennek épp az ellenkezőjét bizonyítottad! Követelőző, szánalomraméltó és végtelenül idegesítő voltál.

A legfőbb probléma ilyenkor az, hogy nem a megfelelő kommunikációs stratégiát választod, vagyis túlzásba esel. Ezt persze nem csak üzeneteken keresztül lehetséges elérni, hanem pl. telefonon is.

Képzeld el, hogy a volt párod 30 nem fogadott hívást lát a telefonja képernyőjén. Szerinted milyen érzés keríti hatalmába?

Lehetséges még személyesen is idegesítőnek lenni, ez általában akkor történik, amikor „véletlenül” mindig összefuttok valahol. Nem akarok szívtelen lenni, de ez a hiba szinte jóvátehetetlen. Persze van visszaút, de ezzel nagyon óvatosnak kell lenned. Egy idegesítő emberrel senki nem akar együtt lenni…

A megoldás arra, ha idegesítő voltál

Egyszerű a megoldás: tartsd be a zéró kontakt szabályt!

Ez majd megakadályoz abban, hogy a jövőben ugyanilyen gyakran keresd az exedet, a távolság pedig segít majd lecsendesíteni az indulatokat benne. Tehát ha eddig napi 10 üzenetet küldtél a volt párodnak, akkor jól teszed, ha most teljesen leállsz, és bizonyos ideig abszolút nem keresed.

Ha üzenetekről van szó, akkor egyébként is nagyon óvatosnak kell lenned, de erről már írtam egy másik cikkben.

Nyilván felvetődik benned a kérdés: milyen hosszú ideig kell betartani a zéró kontakt szabályt?

A legtöbb olvasóm már tudja, hogy én személy szerint a 21 napos verziót preferálom, de ez a helyzettől is függ. Ha különösen idegesítő voltál a múltban, akkor neked jobb lesz végigcsinálni a 30 napos verziót!

Miért?

Azért, mert a volt párodnak időre és térre van szüksége ahhoz, hogy lenyugodjon, és hogy higgadtan képes legyen felidézni, hogy nem voltál te mindig ilyen idegesítő!

4# HIBA- Levelet/emailt írsz, amiben szerelmet vallasz

Ezzel kellett volna kezdenem ezt a cikket, ugyanis sok olyan emberrel találkozom, akik elkövetik ezt a „bűnt”. De miért olyan rossz az, ha levelet/emailt írsz? Ez önmagában nem rossz, viszont a probléma általában a tartalom. Ha egy kisregényt írtál az érzelmeidről, akkor sajnos elég rossz helyzetbe hoztad magad, és mindjárt el is magyarázom, hogy miért.

Mindenekelőtt hadd mondjam el, hogy tökéletesen megértelek, amiért úgy érzed, ez egy jó megoldás lehet. Tudom mit érzel, hiszen ahogyan a legtöbb emberrel, velem is történt már ilyen.

Én is írtam már eléggé csöpögős leveleket, sőt, szerintem mindenki, akinek volt már párkapcsolata. Ami még nagyon fontos itt, az az, hogy az emberek általában hogyan reagálnak. Most az emberek három csoportjáról fogunk beszélni:

  1. Párok, akik csak „beszélőviszonyban” vannak.
  2. Párok, akik kapcsolatban élnek.
  3. Párok, akik már nem párok többé

Lássuk is, hogy a fenti kategóriák alapján hogyan reagálhatnak az emberek arra, amikor kapnak egy ilyen „szerelmes levelet”.

Párok, akik csak „beszélőviszonyban” vannak

Ha olyasvalakinek küldesz egy érzelmes levelet, akivel semmi komoly nem történt, csak ismerkedtek vagy „beszéltek”, akkor ő valószínűleg eléggé meglepődik majd, sőt, akár meg is ijedhet egy ilyen vallomástól. Nyilván azért, mert egyszerre túl sok érzelem zúdul a nyakába úgy, hogy a kapcsolat szempontjából ez még nem indokolt.

Párok, akik kapcsolatban élnek

Ha a párodnak küldesz egy szerelmes levelet, akkor természetesen nagyon fog örülni neki. Mindketten azon a szinten vagytok, hogy képesek vagytok megnyílni egymásnak, és az intimitás egyre csak mélyül az ilyen üzenetekkel. Csak ebben a helyzetben elfogadható az ilyen jellegű levél/email.

Párok, akik már nem párok többé

Hogy is mondjam… ha egy ilyen üzenetet küldesz az exednek, akkor annak nem lesz jó vége. Sajnos volt már olyan tapasztalatom is, amikor ismerőseim egyszerűen csak kinevették az exüket, miután kaptak tőle egy ilyen üzenetet. Ha teheted, semmiképp ne adj lehetőséget az exednek arra, hogy kinevessen téged!

A gyors megoldás, ha elküldtél egy ilyen üzenetet

Nyilván a leggyorsabb megoldás az, ha egyáltalán nem küldesz neki ilyen üzenetet, de nyilván ezzel már elkéstünk, ha ezt olvasod. Fókuszáljunk most arra, hogy mi a teendő akkor, amikor már elküldted. Nyilván már nincs visszaút. A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy távolságot tartasz egy egésztől.

És hogy ez hogyan lehetséges? Egyszerű: életbe lép a zéró kontakt szabály!

#5 Hiba- Lefekszel az exeddel

Ez kétféleképpen történhet:

  1. Szakítós szex
  2. Szakítás utáni szex

Mindkét hibáról részletesen beszélünk majd, illetve azt is tisztázom, hogy én személy szerint miért gondolom, hogy egyik sem jó ötlet.

Kezdjük a szakítós szexszel. Megmondom őszintén, hogy én soha nem értettem ennek a lényegét. Mármint nyilván értettem a lényegét, de azt nem, hogy az emberek hogy nem képesek belátni, hogy ez komoly problémákhoz vezethet majd később. Mindenek előtt azt kell letisztáznunk, hogy egy ilyen eset után elég nehéz lesz visszaszerezni a volt párodat.

Az egyik probléma az lehet, hogy ezentúl csak egyéjszakás kalandként fog tekinteni rád. Innentől kezdve soha nem tudhatod, hogy amit mond, azt valóban komolyan gondolja-e, vagy csak ágyba akar vinni. A másik probléma ezzel az, hogy elnyújtja a gyógyulási folyamatot. Én értem, hogy ez a cikk arról szól elsősorban, hogy hogyan tudod visszaszerezni a volt párodat, de nyitottnak kell lennünk arra az eshetőségre is, ha ez nem sikerül. Ebben az esetben pedig nagyon fájdalmas lehet, ha alkalmi szexkapcsolat alakul ki, ugyanis érzelmekkel ezt képtelenség csinálni.

Volt egy kliensem, aki részletesen elmesélte a történetét. Nyilván az volt a célja, hogy visszaszerezze a volt párját, így megkérdeztem, hogy szerinte vannak-e arra utaló jelek, hogy ezt a volt párja is szeretné. Ő azonnal rávágta, hogy igen, ugyanis a szakítás óta többször is lefeküdtek… eléggé kellemetlen volt szembesítenem azzal, hogy ez sajnos egy egészen már dologra utal.

Ezzel pedig elértünk a második ponthoz, vagyis a szakítás utáni szexuális kapcsolathoz. Egy nagy különbség van az előző ponthoz képest: ez nem csak átmenet egy barátság extrákkal szituációhoz, hanem ez konkrétan egy barátság extrákkal szituáció. Nyilván a szakítást követően mindig benne van a pakliban, hogy kialakul egy ilyen kapcsolat, viszont ha azonnal beleugrasz egy ilyen helyzetbe, akkor ezzel szinte egyetértettél vele abban, hogy ez a kapcsolat mostantól ennyi és nem több.

A „gyors megoldás” arra, ha lefeküdtél az exeddel

A leggyorsabb megoldás nyilván az lenne, ha NEM feküdnél le a volt pároddal a szakítást követően, de nyilván ahhoz már késő van. Ha pedig nagy érdeklődéssel olvasod most ezt a részt, akkor az is valószínű, hogy már el is követted ezt a hibát. Tehát a kérdés már csak az, hogy mit kezdj azzal a helyzettel, amikor tulajdonképpen egy barát lettél az exed számára extrákkal?

Első és legfontosabb: ne feküdj le többé a volt pároddal. Tekints erre egy tesztként. Ha emiatt megsértődik vagy megszakítja veled a kapcsolatot, akkor biztosan tudhatod, hogy semmi más érzelem nincs már benne irántad. A zéró kontakt szabály hatásos lehet számodra, hiszen ez távolságot biztosít kettőtök között. Nem lesz könnyű és rengeteg önfegyelmet igényel majd, de remélhetőleg ezzel végképp eldobod a barátság extrákkal bilétát.

6# HIBA- Remetévé válsz

A szakítás egy borzasztó élmény, szerintem ebben mindannyian egyetérthetünk. Azonban általában nem maga a szakítás a legrosszabb, hanem az azt követő időszak. Egyedül ülsz otthon az elsötétített szobádban, és nem érted, mit rontottál el. Vagy egy ideig tagadásban élsz, nem akarod elfogadni, aztán hirtelen a semmiből mellbevág: mindennek vége. Az emberek sokféleképpen birkóznak meg ezekkel az érzelmekkel. Vannak, akik inni kezdenek, mások az ételbe menekülnek, vagy minden szembejövőt megpróbálnak felszedni. Azonban van még egy kategória, amiről ma beszélni fogunk: a remeték.

Először is definiáljuk pontosan, hogy ki a remete. Amikor meghallom ezt a szót, akkor az első dolog, ami eszembe jut, az egy olyan ember, aki nem megy emberek közé, egész nap otthon ül és nincs társasági élete. Ha rád is illik ez a leírás, akkor itt az ideje, hogy ezen változtassunk, ugyanis ezzel a viselkedéssel nem fogod visszaszerezni a volt párodat.

A megoldás arra, ha remetévé váltál

Talán kissé nyersnek tűnök majd, de hallanod kell, sajnálom…Szedd össze magad, ne sajnáltasd magad állandóan és kezdj végre valamit az életeddel!!!

Minél szánalmasabbá válsz (és nagyon sajnálom, de ha remeteként tengeted a napjaidat, akkor szánalmas vagy), annál kevésbé tart majd vonzónak az exed. Vissza akarod kapni a volt párodat, ezt már megbeszéltük, de ahhoz, hogy legyen esélyed visszakapni őt, magadhoz kell ragadnod az irányítást. Itt is arra szeretnélek kérni, hogy kezd el a zéró kontakt időszakot, ezzel egyidőben pedig menj el szórakozni a barátaiddal, érezd jól magad, hagyd abba a sajnálkozást és élj egy kicsit!

Menj el bulizni, táncolj idegenekkel, sőt menj el randizni! Később megköszönöd majd nekem a tanácsot, hidd el!

Sajnos nem tudja senki sem garantálni, hogy sikerrel visszaszerzed majd a volt párodat, úgyhogy addig is használd ki ezt az időt arra, hogy önismeretet szerezz, kipróbálj új dolgokat és teljesen új hozzáállással tekint mostantól a kapcsolatokra!