Üdv a barátzónában…egy rideg, magányos és depresszív világban…

Legyünk őszinték: ha a barátzónában találtad magad, akkor onnan már nincs lejjebb. Egyetlen rosszabb dolog van annál, ha a volt párod nem akar együtt lenni veled: az, ha barátként tekint rád.

Már a legelején fontos leszögezni, hogy a barátzóna egy különösen kegyetlen világ, és kemény munkára lesz szükséged ahhoz, hogy kitörj belőle.

Legnagyobb szerencsédre én itt leszek veled és mindenben segítek!

A következőkben megpróbálom neked átadni mindazt a tudást, amelynek segítségével kimozdulhatsz a barátzónából, és ami még ennél is fontosabb, nagy eséllyel vissza is szerezheted az exedet.

Egy mély, tartalmas és részletes leírás vár rád, úgyhogy ne is húzzuk tovább az időt, vágjunk a közepébe!

De mielőtt belekezdek…

Valószínűleg útmutatást keresel, hogy hogyan tudnád az exed visszaszerezni. Lépésről, lépésre.

Ez egy hosszú folyamat, amely stratégiai gondolkodást, megfelelő tervezést, és bevallom, még egy kis szerencsét is kíván. Olyan összetett, hogy egyetlen cikkben leírni szó szerint lehetetlen.

Kattints az alábbi linkre a konkrét útmutatómhoz, amelyben mindent megtalálsz amire szükséged van ahhoz, hogy az Exed visszaszerezd.

 

 

Mi az a barátzóna?

Ha rákeresel az interneten, akkor szinte biztos, hogy legalább tucatnyi leírást találsz majd erről a jelenségről. Sőt, mára már olyan gyakori lett, hogy a Google külön hivatalos definíciót is alkotott hozzá.

Mi egy kicsit más megközelítést fogunk alkalmazni, mint amivel eddig találkozhattál. Valószínűleg az az elképzelés él a fejedben, hogy a barátzónában akkor találja magát az ember, ha a kiszemeltje nem viszonozza gyengéd érzelmeit, de nem akarja őt megbántani, így inkább barátként kezeli.

Bár ez is igaz, mi most nem egészen erről fogunk beszélni…

Most csak és kizárólag azt a helyzetet állítjuk a középpontba, amikor két ember kapcsolatban élt, de szakítottak, és a szakítás után az ex igyekszik fenntartani egy baráti kapcsolatot.

És ha netalántán ebben a helyzetben vagy, akkor megnyugtatlak… tudom, hogyan tudsz kilépni belőle!

Láthatod tehát, hogy az én definícióm kicsit különbözik a többitől, bár vannak hasonlóságok.

A lényeg, hogy ne ess kétségbe!

Tudom, reménytelennek tűnhet a helyzet, hiszen a volt párod barátként tekint rád, de emlékezz, hogy a múltban egészen más érzelmei voltak, és ki tudja… ha egyszer már sikerült őt megszerezned, akkor miért ne sikerülhetne ismét?

A barátzóna hátrányai

Szükségtelen hosszasan magyarázni a barátzóna hátrányait, hiszen aki már tapasztalta, az pontosan tudja, hogy milyen idegörlő tud lenni.

Na jó, ha ragaszkodsz hozzá, akkor nézzünk egy hasonlatot. A barátzóna olyan, mintha levágták volna mindkét lábadat.

Tudom, eléggé brutális hasonlat, de így tudom a legjobban szemléltetni.

Tegyük fel, hogy a futás az életed. Mindennél jobban szereted, reggel ez az első gondolatod, és elalvás előtt is már arról álmodozol, hogy másnap ismét edzhetsz.

Most képzeld el, hogy egy borzasztó autóbaleseted volt, és az orvosok csak úgy tudták megmenteni az életedet, hogy amputálták mindkét lábadat.

Amint magadhoz tértél, szembesítettek azzal, hogy soha többé nem fogsz futni…

Érted már, mit akarok ezzel mondani?

Ha a barátzónába tett a volt párod, akkor nagy eséllyel soha nem fogod őt visszakapni, ahogyan a kiszemelted sem lesz a tiéd, ha csak barátként tekint rád.

Alapvetően tehát olyan ez, mintha érzelmileg levágták volna mindkét lábadat.

Ezek után két opció áll rendelkezésedre:

  1. opció –Bedobod a törölközőt és továbblépsz
  2. opció –Bátran szembenézel a kihívással és átküzdöd magad a barátzónán

A legtöbben elfogadják a vereséget és már a legelején feladják, nekem viszont van egy olyan érzésem, hogy te más vagy.

Már régen abbahagytad volna az olvasást, ha nem lenne meg benned az elköteleződés és a kitartás ahhoz, hogy küzdj a volt párodért.

Gondolj vissza a fenti példára. Mit tehet az az ember, aki elvesztette mindkét lábát, pedig a futás az élete? Hogyan tudja legyőzni ezt az akadályt, hogy ismét a szenvedélyének élhessen?

Ma már szerencsére olyan szinten tart az orvostudomány, hogy művégtagok segítségével képesek visszadni az embereknek a járás és a futás képességét.

Tehát az az ember, aki elvesztette mindkét lábát, nagyon jó eséllyel megtalálhatja a számára megfelelő kezelést, művégtagot és edzéstervet, és a reménytelennek tűnő helyzetből is győztesként kerülhet ki.

Remélem, hogy ez a cikk ugyanilyen segítséget nyújt majd neked is a céljaid eléréséhez. Most megosztok veled egy tervet, ami ideális esetben segíteni fog abban, hogy visszaszerezhesd életed szerelmét, annak ellenére is, hogy ő a barátzónába tett.

Kezdjük is a munkát azzal, hogy mi az, amit soha NE tegyél!

 

Ne légy az exed barátja!

Sokan abba a csapdába esnek, hogy a szakítás után barátok maradnak a volt párjukkal. Valahol megértem ezt a logikát, hiszen ha kapcsolatban maradtok, akkor nagyobb eséllyel látja majd be, hogy hiba volt szakítani, és ismét összejöhettek.

Ez azonban ritkán történik meg.

Ezzel szemben az nagyon is gyakori, hogy mialatt ti barátok vagytok, addig ő új embereket ismer meg, új emberekkel kezd randizni, tőled pedig régi jó barátként érzelmi támogatást remél.

Ezzel egyébként nincs is probléma, főleg hogyha kölcsönös a támogatás.

Ez nyilván ritkán következik be, hiszen te vagy az, aki többet akar a barátságnál, és ezt érezni fogja ő is. Még akár ki is használhatja ezt, és akkor nem csak hogy végig kell nézned az ő új kapcsolatait, de érzelmileg is teljesen leszív.

Nézzünk erre egy példát: tegyük fel, hogy szakítottál a pároddal, de barátok maradtok. Folyamatosan felhív, kikéri a véleményedet bizonyos dolgokkal kapcsolatban, te pedig boldogan osztod meg vele a gondolataidat.

Felhív, ha problémák vannak a munkahelyén…felhív, ha problémák vannak a szüleivel…sőt, akkor is téged hív, ha problémák vannak az iskolában.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy bármi történik, te vagy az első, akit felhív, te pedig ennek örülsz is. Úgy érzed, hogy fontos szerepet töltesz be az életében, szüksége van rád, holott az igazság az, hogy ez csak egy illúzió.

Szeretnéd, ha így lenne, de az igazság az, hogy csak kihasználja a támogatásodat.

Minél többet adsz neki magadból, annál többet akar.

Ez egy jó dolog, ugye?

Hát attól függ… ha kapcsolatban éltek, akkor igen, jó dolog. De ne felejtsd el, ti már szakítottatok, ő pedig sokkat többet nyer most ebből a barátságból, mint te.

Gondold végig: te mindig ott vagy neki, amikor szüksége van rád, viszont te egy lépéssel sem kerülsz közelebb a célodhoz, vagyis ahhoz, hogy visszakapd őt.

Miért maradsz akkor a barátja? Miért támogatod ennyire érzelmileg?

Ez az első fontos dolog, amin változtatnod kell!

Miért fontos a zéró kontakt szabály

Tegyük fel, hogy barátzónába tett az exed, és véleményem szerint ilyenkor két választási lehetőséged van:

  1. opció – Nem teszel semmit és a barátzónában maradsz örökre
  2. opció – Kipróbálod a zéró kontakt szabályt, és megpróbálsz kitörni belőle

Ahogy látod, bátorkodtam megjelölni a jó választ helyetted, hiszen pontosan ezért vagy most itt.

Nézd, tudom, hogy minden idegszáladdal ellene vagy a zéró kontaktnak, de ez egy nagyon fontos lépés.

Azzal, hogy nem veszel tudomást a “barátodról” 21-45 napig, olyan drasztikus változást fogsz okozni, hogy biztosan másként tekint majd rád ezután.

Miért KELL használnod a zéró kontakt taktikát

Ha a barátzónában találtad magad, akkor első lépésként a zéró kontakt használata az ajánlott, hiszen ezzel nem csak hogy kitörhetsz a barátzónából, de még az exedet is sikeresen visszaszerezheted.

Lehet, hogy felmerül benned a kérdés… “Miért kezdeném el pont most levegőnek nézni a volt páromat?”

Emlékszel mit írtam arról, hogy ő kihasználja a te érzelmi támogatásodat, míg te nem kapsz cserébe semmit?

Ha továbbra is hagyni fogod, hogy kihasználjon, akkor teljesen természetesnek veszi majd, hogy mindig rendelkezésére állsz.

Vagyis nemcsak hogy nem fog változtatni a viselkedésén, de továbbra is csak barátként fog kezelni.

Elméletileg azzal, hogy a zéró kontakt szabályt alkalmazod, ráébresztheted őt arra, hogy milyen mértékben függ tőled, és azzal, hogy nem tud elérni, egyre csak növekszik majd benne az irántad érzett hiány.

Például képzeld el azt a helyzeted, hogy az exed a barátzónába tett, te pedig elkezded alkalmazni a zéró kontakt szabályt.

A 7. nap körül keresni kezd, mert nagyon stresszes napja volt, és beszélnie kell valakivel.

A zéró kontakt időszak kezdete előtt ez egy teljesen egyszerű helyzet lett volna, hiszen azonnal rendelkezésére álltál, bármiről is volt szó.

Most azonban már nem ez történik, hiszen ahelyett, hogy a megmentőjét játszanád, egyszerűen nem veszel róla tudomást.

Bár lehet, hogy eleinte dühös lesz, de amint rájön, hogy tényleg nem érkezik válasz, elönti majd a magány érzése, és rájön, milyen nagy szüksége van rád.

Érthető, ha amiatt kezdesz aggódni, hogy valaki majd a helyedbe lép, hiszen erre is nagy az esély. De ez egyáltalán nem olyan rossz, sőt!

Képzeld el, hogy a barátzónába tesz valaki mást, te pedig felszabadulsz az érzelmi támogató szerepéből.

Ezután már nem leszel kihasználva, és koncentrálhatsz arra, hogy ténylegesen visszaszerezd őt!

Mi az a zéró kontakt szabály?

Nem veszel tudomást az exedről egy ideig, majd kapsz tőle egy ehhez hasonló üzenetet:

“Te most kerülsz engem? VÁLASZOLJ!”

Ezek után mit csinálsz? Továbbra sem válaszolsz neki?

Így van!

Figyelmen kívül hagyod a telefonhívásokat, a facebook üzeneteket, az sms-eket.

Teljesen befagyasztasz minden kommunikációs csatornát és egyszer sem szeged meg a szabályokat azzal, hogy válaszolsz egy üzenetére.

Természetesen ez azt is jelenti, hogy nem találkozhatsz vele személyesen sem.

Ezen a ponton valószínűleg már felvetődött benned a kérdés: milyen hosszú időn keresztül kell ezt csinálnom?

Nagyon jó kérdés. Általában 3 különböző opciót ajánlok:

  • 21 napos verzió
  • 30 napos verzió
  • 45 napos verzió

Mit tegyél a zéró kontakt időszak után, hogy kikerülj a barátzónából

Már azzal is hatalmas lépést tettél, hogy alkalmaztad a zéró kontakt szabályt, azonban ez nem elég ahhoz, hogy 100%-ra kikerülj a barátzónából. Nem, sajnos még vár rád némi munka…

Összeszedtem egy listába azt a három dolgot, amit mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy a volt párod másként tekintsen rád.

A célunk az, hogy ne úgy lásson, mint akit könnyen kihasználhat, hanem értékes, magabiztos és tiszteletreméltó embert lásson benned, akivel bárki szívesen együtt lenne! Nézzük is, melyek ezek a pontok:

  1. Tedd őt a barátzónába
  2. Küldj kevert üzeneteket
  3. Légy kész arra, hogy szükség esetén továbblépj

Most igyekszem majd olyan részletesen elmagyarázni a pontokat, amennyire csak lehetséges, úgyhogy kezdjük is!

Tedd őt a barátzónába!

Képzeld magad elé a világ legvonzóbb emberét. Ha azt kérdezném most tőled, hogy szerinted van-e esélyed összejönni vele, akkor hinnél nekem?

A legtöbben valószínűleg nem, de nincs is ezzel baj, ugyanis az én dolgom az, hogy ezt elhitessem veletek.

Tegyük fel, hogy ez az általad elképzelt hihetetlenül vonzó személy hirtelen elhalmoz bókokkal, sőt, elhív egy randira.

Mondjuk moziba, amit egy vacsora követ.

Igent mondanál neki?

99%-otok valószínűleg gondolkodás nélkül.

Most az a szomorú hírem van, hogy ez a 99% most eljátszotta az esélyt arra, hogy kapcsolatot építsen ki ezzel a személlyel.

És miért?

Azért mert az ilyen emberek hozzá vannak szokva ahhoz, hogy mindenki igent mond nekik. Úgy játszanak más érzelmeivel, mint macska az egérrel.

Teljesen természetes számukra, hogy mindenki azonnal teljesíti minden kívánságukat.

Viszont a maradék 1%-nak lenne esélye arra, hogy valóban megszerezze ezt a mindenki által csodált embert, ugyanis ők az ellekezőjét tették annak, amit ő várt. Egészen egyszerűen a barátzónába tették….

A fordított barátzóna elmélete azon az elgondoláson alapszik, hogy az emberek mindent megtennének azért, ami nem lehet az övék.

Azzal, hogy barátzónába teszed az exedet, hirtelen megváltoznak az erőviszonyok, és már nem leszel elérhető számára, sőt, azt is érzékelni fogja, hogy ezúttal te vagy az, aki másként tekint őrá.

A kérdés, ami megfogalmazódhat most a fejedben, az valószínűleg az, hogy ezt mégis hogyan tudod elérni?

Hogyan tudod őt barátzónába tenni?

Hogyan tedd a barátzónába a volt párodat?

Mit csinált az exed, amint a barátzónába tett?

Először is egyszerűen keresztül sétált rajtad…

Egyfolytában arról beszélt, hogy milyen új emberekkel találkozott és milyen randikon volt…

Nevetséges dolgokra kért meg, amit általában azonnal teljesítettél…

Viszont van itt egy nagyon fontos dolog is, ami valószínűleg eszedbe sem jutott: egy hatalmas ajándékot adott a kezedbe!

És hogy mégis mire gondolok?

Arra, hogy megmutatta neked a barátzóna tökéletes művészi kivitelezését. Neked már nem kell semmit mást tenned, mint pontosan leutánozni, hogy ő mit csinált veled és máris készen vagy!

És hogy hogyan tudod mindezt kivitelezni?

Tegyük fel, hogy új helyre költözöl és szükséged van segítségre a pakoláshoz Felhívod a volt párodat, hogy segítsen neked, hiszen valószínűleg ő is ugyanezt tette volna ellenkező esetben.

Mondjuk, hogy igent mond, majd hosszó órákon keresztül segít neked cipekedni. Amint végeztetek, te odasétálsz hozzá, majd a következőt mondod:

“Köszönöm szépen a segítséget! Nélküled nem sikerült volna. Jó érzés, hogy az ember ilyenkor is számíthat a BARÁTAIRA!”

De nem csak ez az egyetlen módja ennek. A másik klasszikus lépés az, ha elkezdesz neki a párkapcsolati problémáidról beszélni.

Például említsd meg neki, hogy találkoztál valakivel, aki nagyon tetszik neked, de nem tudod, hogyan szólítsd meg. Kérj tőle tanácsot erre a helyzetre vonatkozóan.

A lényeg, hogy éreztesd vele, hogy már nem ő áll az első helyen. Sőt, ha jól csinálod, akkor ezzel féltékennyé is teheted.

Még valami, mielőtt tovább lépünk…

Ez sajnos nem egy nap alatt fog megtörténni. Időre lesz szükség hozzá, és muszáj, hogy kitartó légy. Ha ezt jól csinálod, akkor az exed lesz az, aki abba a helyzetbe kerül, amiben most te vagy, és végre nálad lesz az irányítás a kapcsolat felett!

Lépjünk is tovább a kevert üzenetekre!

Küldj kevert üzeneteket az exednek

Az egyik legjobb módja annak, hogy összezavard kicsit a volt párodat, hogy kevert üzeneteket küldesz neki. És hogy mit értek ezalatt?

Nyugalom, nem kell elhívnod randira, hogy aztán felültesd. Bár ez határozottan “kevert üzenetnek” minősül, nem akarom, hogy ilyesmit tegyél.

Ne feledd, most az a célod, hogy kijuss valahogy a barátzónából és visszaszerezd őt. Semmiképpen sem tanácsos elidegenítened magadtól azzal, hogy nem mész el egy megbeszélt találkozóra, stb.

Ezzel még azt érheted el, hogy soha többé látni sem akar majd, és akkor pláne elszáll minden reményed.

Nekünk most az a célunk, hogy finom kevert üzeneteket küldj neki. Néhány példát elmesélek, úgyhogy készítsd be a popcornt, helyezkedj el kényelmesen és kezdjünk is bele!

Az én esetem a kevert üzenetekkel

Még évekkel ezelőtt tetszett nekem valaki, és azt gondoltam, hogy én is tetszem neki. (Már most egyértelmű, hogy nem lesz jó vége a történetnek…)

Elmentünk valahová kettesben, és emlékszem végig azon gondolkoztam, hogy milyen jól éreztük magunkat együtt. Nevetett a vicceimen, több, mint egy órán keresztül beszélgettünk a családi értékekről, szinte minden tökéletes volt.

Szinte biztosra vettem, hogy lesz második randi.

Én az a fajta ember vagyok, aki szereti előre leszervezni a dolgokat, úgyhogy azonnal meg is beszéltem vele egy második randit.

Igent mondott, minden úgy alakult, ahogyan elterveztem. Viszont néhány nap múlva kaptam tőle egy üzenetet, hogy valami közbejött neki…

Lehet, hogy nem akar találkozni velem és ezért hazudik?

Áh, biztosan igazat mond!

Mivel nem adom fel egykönnyen, ezért megkérdeztem, hogy máskor találkozhatunk-e, és örömmel igent mondott… csakhogy újra felültessen néhány nappal később!

Ez háromszor megismétlődött, mire vettem az adást. Csakhogy hirtelen a semmiből kaptam tőle egy ilyen üzenetet:

“Ha most itt lennél, akkor megcsókolnálak!”

Csakhogy tisztázzuk a dolgokat, még csak egy csók sem csattant el közöttünk korábban, úgyhogy kicsit ledöbbentem, amikor megkaptam ezt az üzenetet.

Ha valaki ilyesmit ír neked, akkor az azt jelenti, hogy kedvel téged, ugye?

Néhány héttel később, amikor végre találkoztunk és rákérdeztem erre az üzenetre, akkor képes volt azt mondani, hogy épp a kórházban volt, amikor küldte, és mivel erős gyógyszereket kellett bevennie, ezért nem is emlékszik rá…

Hmm. Kezdtem kicsit kiakadni a rengeteg kevert üzenettől…

A lényeg persze az, hogy mivel soha nem volt egyértelmű a szándéka, ezért kerek hat hónapon keresztül hitegetett azzal, hogy egy nap talán összejönne velem. Ami persze nem történt meg…

Na, most képzeld el, hogy ezt megteszed a volt pároddal. Eléggé erőteljes taktika, nem igaz? Egyfolytában azt gondolja majd, hogy van esélye nálad, csakhogy a következő üzenettel teljesen elbizonytalanítsd…

Az irányítás pedig végig a te kezedben van..

A kevert üzenetek hullámvasút effektust eredményeznek

Mi köze van egymáshoz a hullámvasútnak és a kevert üzeneteknek?

Mindkettő felemel, majd a mélybe taszít, és körbe-körbe pörget.

Mindenki szereti a hullámvasutakat. Szinte megszállottjai vagyunk, hiszen félelmesek, izgalmasak, és soha nem akarjuk, hogy véget érjen.

A kevert üzeneteknek nagyon hasonló hatása van ránk…

Elhitetik velünk, hogy összejöhetünk a kiszemeltünkkel, viszont amint karnyújtásnyira vagyunk tőle, egyszerűen jön egy hatalmas zuhanás, amit ismét egy lassú emelkedés követ majd…

Neked pedig pontosan ezt kell tenned a volt pároddal ahhoz, hogy a hullámvasút effektusnak hála folyamatosan tűkön ülve várja az újabb emelkedőt…

 

Néha késznek kell lenned arra, hogy tovább lépj

Őszinte leszek veled… néha minden próbálkozás ellenére sem sikerül elérnünk a céljainkat, és van, hogy minden az ülönkbe hullik akkor, amikor már nem is akarjuk azt igazán.

Lehet, hogy minden létező dolgot tökéletesen csináltál, mégsem sikerül visszaszerezni a volt párodat.

Lehet, hogy a zéró kontakt időszak alatt olyan változások történtek benned, hogy talán már nem is akarod visszaszerezni őt… az élet folyamatosan változik, nekünk pedig készen kell lennünk alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Az élet kiszámíthatatlan. Lehet, hogy mialatt az exedért küzdesz, hirtelen betoppan az életedbe valaki, aki egy másodperc alatt elfeledteti veled az egészet.

Van, hogy hónapok telnek el, és az exed keres meg azzal, hogy ismét szeretne veled lenni. Nem létezik minden helyzetre pontos forgatókönyv, úgyhogy késznek kell lenned improvizálni.

Akárhogy is történjen, te mindent megtettél, tanultál a hibáidból, dolgoztál magadon és életre szóló leckékkel gazdagodtál!